Представниками дрібної рогатої худоби є кози, вівці та інші с/г тварини підродини Козині. За рахунок високої плодючості продукцію від них можна отримувати з меншими витратами, ніж від великої рогатої худоби.
Особливості годування дрібної рогатої худоби
Кращими концентрованими кормами для тварин підродини Козині вважаються комбікорми на основі вівса і ячменю. При цьому повноцінний склад корму для дрібної рогатої худоби повинен включати в себе всі необхідні поживні речовини: білки, вуглеводи, жири, мінерали та вітаміни. Саме таким збалансованим харчуванням для цього виду домашніх тварин є комбікорми ТМ «Feed & Life».
При годуванні молодняку овець важливе значення має вміст у раціоні мінералів, від яких залежить кількість і якість вовни й овчини. Річна потреба в мінералах на одну особину складає:
- сіль -3 кг;
- крейда і кісткове борошно - 1,5-2 кг.
Для збереження вгодованості овець на початку зими їх рекомендується годувати високоякісними грубими кормами.
Норми корму для дрібної рогатої худоби
Середньодобові витрати комбікорму на одне ягня і на одну дорослу вівцю в період відгодівлі виглядає так (відповідно):
- сіно - 1,5 кг / 1,5-2 кг;
- соковиті корми -2 кг / 2-2,5 кг;
- концентрати - 200 г / 200-300 г.
У холодну пору року норма повинна бути збільшена на 400-500 г.
Режим годування дрібної рогатої худоби
Добову норму кормів для кіз і овець прийнято розділяти на 3-4 рази.
Оптимальний час годування овець:
- 7.00-8.00 - подача сіна;
- 9.00-10.00 - подача соковитих і грубих кормів, напування;
- 17.00-18.00 - подача сіна і концентрованого корму.
Завдяки правильному режиму годування дрібної рогатої худоби тварини залишаються спокійними.