На сьогоднішній день у світі налічується приблизно 100 порід свиней, призначених для вирощування у фермерських господарствах. Існує загальноприйнята класифікація, згідно з якою всі породи свиней умовно поділяють на окремі групи.
1. За продуктивністю. Тут виділяють 3 напрямки:
М'ясні (беконні). Серед них найпопулярнішими є породи ландрас, гемпшир, дюрок, темворс, п'єтрен, в'єтнамська висловуха, естонська беконна, литовська біла. Свині для м'ясної відгодівлі мають витягнутий у довжину округлий тулуб, масивну задню частину, голову невеликого розміру і високі ноги. Також із характерних ознак м'ясних порід можна назвати густу щетину на еластичній шкірі і відсутність складок. Породи м'ясної групи від інших відрізняє високий вміст м'яса у загальній вазі (до 65-67%) і низька частка сала. Закладена генетично товщина шпикового шару невелика і складає 1,5-2 см.
М'ясо-сальні (універсальні). До них належать такі породи, як велика біла, беркширська, лівенська, брейтовська, латвійська біла, польсько-китайська, українська степова біла. Породи з м'ясо-сальною продуктивністю утворюють найчисленнішу групу, представники якої мають довгий тулуб з короткою головою, неширокі груди, невеликі округлі крижі і короткі ноги. Вміст пісного м'яса і жирного сала в туші дорослої особини становить 53-57% і 33-37% відповідно. Для отримання м'ясної продукції придатні молоді особини універсального типу, а ось зрілі породи з достатньою кількістю відкладеного жиру є джерелом сала.
Сальні. Найзатребуванішими серед представників сальної групи є велика чорна, мангалицька, миргородська, українська степова ряба свиня. Свині мають широкий тулуб з м'ясистими окостами. М'язові тканини у цих свиней ростуть тільки перші кілька місяців (як правило, до досягнення поросям ваги в 130 кг), після чого починає активно утворюватися підшкірне сало. У тушах сальних порід міститься до 45% сала і до 50% м'яса. М'ясний вихід у свиней на відгодівлі до жирних кондицій знаходиться практично на такому ж рівні, який притаманний універсальним породам - у межах 80%. Але на відміну від свиней м'ясного і м'ясо-сального напрямку відтворювальні якості у вирощуваних на сало свиней нижчі.