Якщо ви плануєте вирощувати перепелів, почніть з виведення потомства.

Перепілки у домашніх умовах втратили материнський інстинкт і не хочуть висиджувати яйця, тому виводити молодняк можна лише в інкубаторі. Обладнання повинне замінити самку і створити оптимальні умови для розвитку зародка і своєчасного народження пташеняти.

Для виведення потомства знадобляться свіжі яйця та інкубатор. Інкубаційний період триває 17 діб (з моменту закладки яєць до їх прокльовування).

Умови для проведення інкубації

  • Температура повітря у приміщенні має становити понад 20 °С, а всередині інкубатора – 37-38 °С.

  • Вікна у приміщенні краще закрити шторами, щоб не потрапляли сонячні промені.

  • Вологість слід підтримувати на рівні 60-70%, а за два дні до прокльовування довести до 90%.

  • Яйця для закладки треба брати свіжі (до 7 днів), середнього розміру і без тріщин.

  • Перед закладкою яєць в інкубатор необхідно перевірити, чи є в них ембріон.

  • Яйця складають у спеціальний лоток тупим кінцем вгору.

  • З 3 по 15 день інкубації яйця слід перевертати кожні 2 години, щоб зародок не прилип до шкаралупи.

  • За два дні до прокльовування яйця періодично збризкують водою.

  • Новонароджених пташенят тримають в інкубаторі добу, щоб вони висохли і адаптувалися до нових умов.

Як вибрати інкубатор?

Інкубатор – це герметичний ящик з теплоізоляцією, підігрівом і вентиляцією, у який складають лотки з яйцями. Конструкцію можна купити або виготовити самостійно.

Види інкубаторів:

  • Ручний – підходить для новачків, які хочуть набратися досвіду у розведенні перепелів. Інкубатор виготовляють з пінопласту, фанери або картону. Яйця доведеться перевертати вручну.

  • Автоматизований – у такому інкубаторі відбувається автоматичне перевертання яєць. Це дороге обладнання, яке використовується найчастіше на великих перепелиних фермах. Для домашнього утримання цей вид не буде економічно виправданий.

  • Механічний – яйця перевертають за допомогою механічної рукоятки.

Пам'ятайте: автоматичний пристрій частіше за інші виходить з ладу, а перевертання яєць відбувається не так делікатно, як вручну. Якщо модель працює на електриці і не має автономного джерела живлення, ви ризикуєте залишитися без потомства (якщо вимкнеться світло або станеться аварія, може вилупитися лише третина пташенят).

Вибираючи інкубатор, звертайте увагу на:

  • кількість яєць, які підуть у закладку;

  • матеріал, з якого зроблена коробка;

  • розмір осередків (для перепелів потрібна дрібна решітка);

  • наявність у комплекті спеціального лотка;

  • механізм для перевертання яєць.

Як правило, в інкубатор можна покласти 100-300 яєць. Якщо ви плануєте виводити велике потомство, вам знадобиться декілька таких пристроїв. Щоб заощадити гроші, можна спорудити інкубатор самостійно.

Переваги саморобного пристрою:

  • швидке виготовлення;

  • невеликі витрати;

  • підбір параметрів «під себе» (виходячи з власних запитів);

  • можливість виготовлення енергонезалежного пристрою (наприклад, буде працювати за допомогою генератора).

3 способи виготовлення інкубатора

  1. Дерев'яний ящик. Каркас обшивають фанерою і утеплюють пінопластом. На дні ящика роблять декілька отворів діаметром 1 см, а на кришці вирізають вікно для спостережень (його треба закрити склом). Під кришкою по кутах коробки слід провести електропроводку та встановити лампи розжарювання. Лоток з яйцями розміщується на 10 см вище дна ящика і ставиться на підставки. Зверху необхідно натягнути металеву сітку.

  2. Старий холодильник. Такий інкубатор відрізняється місткістю і гарними теплоізоляційними властивостями. У холодильник замість полиць ставлять лотки з яйцями. Його можна утеплити пінопластом. З боків і у стелі необхідно зробити декілька вентиляційних отворів. До стелі холодильника кріплять лампи розжарювання і проводять електрику.

  3. Пластикове відро. Такий варіант можуть використати ті, хто планує закласти невелику кількість яєць. У кришці роблять віконце, щоб стежити за процесом, і кріплять до неї лампу (достатньо 1 шт.). На висоті 7-8 см від дна відра в бічних стінках роблять отвори для вентиляції. Посередині ємності ставлять лоток з яйцями, а на дно наливають трохи води, щоб підтримувати необхідний рівень вологості.

Спорудження інкубатора: 7 рекомендацій

  • В конструкції мають бути отвори – для регулювання температури повітря та вологості.

  • Для теплоізоляції краще використовувати матеріали рулонного типу.

  • Небажано користуватися звичайними вуличними термометрами для контролю над температурним режимом. Краще використовувати медичні прилади.

  • Термометр слід розташувати поруч з яйцями, але так, щоб він не торкався шкаралупи.

  • Якщо інкубатор великий, використовуйте стандартний вентилятор (для відновлення температурного балансу).

  • Показники потрібно відстежувати через однакові проміжки часу.

  • Інкубатор рекомендується перевірити перед закладкою яєць, тобто ввімкнути і залишити на декілька днів порожнім.

Створення інкубатора і виведення потомства – перший етап такої справи, як розведення перепелів на м'ясо або з метою отримання яєць. Щоб домогтися успіху, необхідно вивести здорових пташенят, забезпечити їм комфортні умови утримання і збалансоване харчування.

Якщо ви хочете скласти для перепелів повноцінний раціон, замовте комбікорми ТМ «Feed&Life». Завдяки мінеральним і вітамінним добавкам птахи зростають здоровими і міцними, швидше набирають вагу і відрізняються високою несучістю. Купуйте продукцію компанії «Feed&Life» і досягайте гарних результатів разом з нами.