М'ясне конярство - вигідний бізнес. Вирощування коней на м'ясо стає все популярнішим, оскільки конина є дієтичним і легкозасвоюваним продуктом. При цьому, її собівартість нижча за собівартість яловичини чи баранини.

Щоб отримати соковите смачне м'ясо, краще вирощувати чистокровних коней, які мають гарний родовід. Продукт м'ясних порід відрізняється мармуровістю, високою калорійністю і відмінними смаковими характеристиками.

Для розведення на м'ясо рекомендується вибирати тварин, адаптованих до тих чи інших кліматичних умов і виду місцевості.

 

М'ясні породи коней

Коні м'ясних порід мають масивну статуру, широку спину і короткі ноги. Тварини можуть тривалий час обходитися без води, вони пристосовані до табунного утримання протягом усього року і швидко нарощують масу.

 

Найпопулярнішими породами, які виводилися для реалізації коней на м'ясо, є:

     
казахська якутська новоалтайська

 

Породи, які відрізняються високою м'ясною продуктивністю:

       
якутська башкирська джабе бурятська

 

Казахська порода

Порода була виведена у Казахстані, а коней спочатку розводили на відкритій місцевості табунним способом. Тварини невибагливі до їжі і пристосовані до холодів. Вони швидко набирають вагу навіть при скромному раціоні.

 

Особливості коня:

 

1. міцна статура;
2. довгий корпус;
рівна спина;
4. широка грудна клітка;
5. короткий і трохи провислий круп;
сильні ноги;
копита правильної форми;
маленька шия.

 


Вага тварини у 3,5 роки досягає 350-450 кг (залежно від статі і режиму харчування). Забійний вихід м'яса становить 53-60%. Кобили також відрізняються високою молочною продуктивністю - 15-20 кг молока.

 

 

Якутська порода

 

Відмінні риси коня:

 

1. невеликий зріст (не більше 139 см);
2. довгий корпус (147 см);
щільний тулуб;
4. рівна спина;
короткі ноги;
6. масивна коротка шия;
велика голова;
довгі грива і хвіст;
щільний підшерсток (завдяки чому коней можна випасати на засніжених пасовищах).

 


Вага дорослої особини становить 500 кг, а 6-місячного лошати - 190 кг. М'ясо містить невелику кількість жиру і відрізняється гарними смаковими якостями. Продукт м'який і ніжний.

Є відмінним варіантом для м'ясного конярства. Це єдиний вид коней, який походить від диких тундрових особин.

 

 

Новоалтайська порода

 

Порода була виведена у 2000 році з метою підвищення м'ясних якостей коня. З цієї причини тварини мають яскраво виражену м'ясну статуру.

Відмінні риси коня:

 

1. розвинена мускулатура;
довгий корпус;
круп великого розміру;
ноги середньої довжини;
масивна шия;
широка грудна клітка;
7. грубо складена голова;
8. довга грива.

 


Зріст дорослого коня становить 156 см, довжина - до 167 см. Вага особини досягає 670 кг (забійний вихід продукту - 58-60%). За табунного розведення тварин ведуть на забій у 2,5-3 роки, а за відсутності великих пасовищ - в 1 рік.

Ці тварини досить міцні і витривалі, тому можуть використовуватися для перевезення важких вантажів. Придатні вони і для верхової їзди.

 

 

 

Башкирська порода

 

Відмінні риси тварин:

 

1. міцна статура;
пряма широка спина;
густа грива;
круп помірно спущений;
потовщена шия;
6. зріст - 145 см;
7. вага - 400-450 кг.

 

 


Порода розповсюджена на території Південного Уралу. М'ясо цих коней дуже соковите.

 

 

 

 

Джабе


Джабе - різновид казахської породи. Коні мають велику живу вагу і є відмінним варіантом для м'ясного напрямку у бізнесі. Забійний вихід м'яса при вазі 430 кг становить 57%. З цієї породи отримують висококалорійну мармурову конину без вмісту холестерину.

 

 

Бурятська порода

 

Особливості коня:

 

1. масивна статура;
короткий загривок;
спущений круп;
4. коротка шия;
5. пряма спина;
глибока грудна клітка;
довга і густа грива.

 

 


Коні цієї породи пристосовані до вирощування табунним способом протягом усього року. Особини добре переносять морози. Це низькорослі тварини з вагою у 300-350 кг.

 

 

 

М'ясне конярство орієнтоване здебільшого на природні пасовища і сіножаті. Це дозволяє знизити витрати на утримання та відгодівлю коней. За відсутності угідь і пасовищ тварин розміщують у стайнях. Для цього будують спеціальні приміщення з годівницями і напувалками та споруджують загони для вигулу.

Під час відгодівлі на м'ясо до раціону коней необхідно внести якісні корми без твердих частинок і колючих рослин. В основі харчування - сіно і трава. Варто також давати тваринам зерно, висівки, овочі і сіль.

Для прискореної відгодівлі коней і отримання високоякісної конини до раціону треба додати насичені вітамінами і корисними речовинами корми. Пребіотики стимулюють роботу органів травлення, сприяють виведенню токсинів з організму і прискорюють процеси ферментації. Придбати необхідні комбікорми для коней ви можете в компанії «Feed&Life» - українського виробника кормових добавок різної складності і призначення. Заходьте на наш сайт, щоб ознайомитися з якісними показниками кормів і отримати більше інформації про продукцію.