Якщо ви вирішили вирощувати велику рогату худобу заради м'яса, вибирайте м'ясні породи. Ці тварини майже не дають молока, але при цьому інтенсивно ростуть і розвиваються, а м'ясо виходить смачним і низькокалорійним.
М'ясні породи ВРХ, які розводять в Україні, добре пристосовані до кліматичних особливостей нашої країни. Усі корови, незалежно від породи, мають сильний імунітет і однаково добре переносять спеку і холод. Як правило, вони дають стільки молока, щоб вистачило лише для вигодовування телят.
Які ж породи ВРХ вирощують з метою отримання м'яса? Розглянемо у цій статті.
Види порід ВРХ м'ясного напрямку
![]() |
Українська м'ясна порода. Тварини цього виду – міцні і масивні, як правило світло-палевої масті. Вони відрізняються високою продуктивністю, не потребують особливого догляду і добре пристосовані до погодних умов різних регіонів України. Їх вигідно утримувати, оскільки вони їдять різні види кормів.
Бички досягають у вазі 1000-1270 кг, а корови – 600-700 кг. За добу за гарного харчування одна особина набирає до 1 кг маси. Вихід м'яса – 59-63%. Порода з'явилася шляхом схрещування вітчизняних і зарубіжних видів (сірої української, шароле, кіанської і симентальської). |
Волинська м'ясна порода. Чудово пристосована до кліматичних особливостей Західної України. Це тварини червоної масті, які легко переносять температурні коливання, а також вживають різні корми (рослинні, грубі і соковиті).
Жива вага бичків – 950-1050 кг, а корів – 500-550 кг. У середньому, за добу вони набирають 1000-1200 г. Забійний вихід – 60-66%. |
![]() |
![]() |
Знам'янська порода. Ці корови дуже витривалі, хоч і невеликих розмірів (вага биків – 700 кг, корів – 550 кг). Тварини активно набирають вагу, мають буре забарвлення і гарну молочну продуктивність. Переважно їх розводять у степовій зоні України.
М'ясо виходить ніжним і нежирним, а шкіра биків використовується для виробництва сумок та взуття. |
Абердин-ангуська порода. З'явилася у Шотландії, але відмінно прижилася в Україні. Це скоростиглі тварини з щільною м'язовою масою, тому і забійні показники – високі. На виході отримуємо смачну яловичину з тонким прошарком жиру (при невеликій кількості кісток).
Худоба – безрога, чорної, рідше червоної масті, з широким тулубом і розвиненою грудною кліткою. Вага бугаїв становить у середньому 700-800 кг, а корів – 500-600 кг. М'ясний вихід – 60%. |
![]() |
![]() |
Шаролезька. Це чудовий варіант для беконного виробництва. Основною перевагою розведення цієї породи є рівномірне співвідношення жиру і протеїну (1:1).
Особливостями цієї породи є скоростиглість і інтенсивне зростання. Тварини мають м'яку спину і роздвоєні лопатки. Вони добре переносять холод і спеку, тому у фермерів не виникає проблем з їх утриманням. У нашій країні розводять комолий тип породи. Тварини – молочного або жовтого відтінку. Бики досягають у вазі 1250 кг, а корови – 600-700 кг. М'ясний вихід – 70%. |
Герефордська. Йдеться про великих вгодованих тварин темно-червоного забарвлення зі світлими плямами. Вони не вибагливі у догляді і всеїдні, відрізняються плідністю і спокійною вдачею.
Корови швидко набирають вагу і прекрасно себе почувають на спеці і холоді. Відправляти їх на забій можна у зрілому віці (у 5-6 років) без втрати якості м'яса. Вага биків – 800-1100 кг, а корів – 500-600 кг. Вихід м'яса досягає 70%. |
![]() |