Вирощування коней на м'ясо - перспективний бізнес. Конина вважається дієтичним продуктом, тому стає все популярнішою, а слабкий розвиток галузі у нашій країні дозволяє конярам зайняти вільну нішу на ринку.
М'ясні породи можна розводити табунним способом, завдяки чому знижуються витрати на відгодівлю тварин і будівництво стаєнь. З цієї причини, собівартість конини у 2-3 рази нижча за собівартість баранини чи яловичини.
М'ясо коня насичене білками, амінокислотами, вітамінами і різними мікроелементами.
Переваги вирощування коней на м'ясо
![]() |
висока рентабельність бізнесу (попит на конину зростає, а конкуренція у цій галузі - невелика); |
![]() |
низька собівартість м'яса; |
![]() |
невеликі витрати на корми (за табунного способу утримання); |
![]() |
велика жива вага (за стаєнного способу вирощування). |
Недоліком бізнесу можна назвати те, що конину вживають не всі народи. У євреїв і циган цей вид м'яса знаходиться під забороною. Не їдять його також араби, британці, ірландці, іспанці, американці та ін.
Конина є гіпоалергенним продуктом і легко засвоюється в організмі людини, тому її можна вживати навіть маленьким дітям. М'ясо коня покращує травлення, активізує обмін речовин і знижує рівень холестерину у крові.
Склад продукту:
- білки - 15-20%
- жири - 2-5%
- вода - 70-75%
- вітаміни (А, В, Е і РР)
- мікроелементи (залізо, магній, калій, фосфор та ін.).
М'ясо кобилок ніжніше, ніж м'ясо жеребчиків, і воно краще за смаком і ароматом. Для забою придатні коні віком 1-3 роки (дієтичне м'ясо). Щоб отримати жирніший продукт, практикується забій особин, які досягли 3-5 років. З віком тварини м'ясо стає жорсткішим.
Відгодівля коней на м'ясо: технологія вирощування
Для відгодівлі на м'ясо придатні відлучені від матері лошата (віком до 6 місяців) і дорослі вибраковані коні. Раціон формується залежно від бюджету і наявних кормів. Відгодівля триває у середньому 8-12 місяців.
Оптимальний період відгодівлі перед забоєм становить 50-60 днів, за прискореною схемою - 35-40 днів. Восени коні швидше набирають вагу, оскільки відчувають наближення холодів.