Через особливості будови шлунка і типу травлення свині гостро реагують на брак в раціоні незамінних амінокислот і вітамінів групи В. Ці речовини не синтезуються організмом, тому їх основним джерелом надходження виступає корм. І від того, наскільки правильно складений раціон харчування свиней, багато у чому залежать смакові якості вирощеного продукту.
Існують різні породи свиней. Класифікація здійснюється виходячи з цілей вирощування тварин: для отримання м'яса, сала або бекону. Залежно від фізіологічних особливостей порід відрізняються і способи відгодівлі свиней. Важливе значення у цьому процесі відіграють премікси – спеціальні вітамінно-мінеральні добавки, які отримують шляхом змішування сухих інгредієнтів з високою концентрацією корисних елементів. Про особливості годування преміксами кожного різновиду порід свиней поговоримо докладніше.
Особливості м'ясної відгодівлі свиней преміксами
Свиней починають відгодовувати на м'ясо у віці 2,5-3 місяців і закінчують до 6-8 місяців. Оптимальною їжею є корми з підвищеним вмістом білка (бобові культури, зелена трава гороху, обрат та ін.). Але недолік рослинних кормів полягає у тому, що протеїн з них засвоюється тільки на 35%, а решта виводиться з організму. Отримати м'ясо з високими поживними властивостями допомагає включення до раціону збалансованих преміксів з вітамінами і мінералами у складі.
Коли вага свиней досягає позначки у 70 кг, в раціон харчування м'ясних порід свиней вносять зміни: залежно від віку тварин збільшують добову норму соковитого корму і концентратів до 10-15 кг, додають 10-30 г солі і 5-20 г крейди. До закінчення періоду відгодівлі свині важать приблизно 90-120 кг.