Крім підбору збалансованого і поживного корму, для отримання високоякісних тушок важливо правильно утримувати свиней як у спеціалізованих господарствах, так і в домашніх умовах. Дотримання встановлених норм і вимог до утримання тварин гарантує їх високу продуктивність і, як наслідок, високий прибуток від продажу м'ясо-сальної продукції.
Про те, яких правил слід дотримуватися, вирощуючи свиней, далі по порядку.
Приміщення. Для утримання свиней слід вибирати добре освітлюване і вентильоване приміщення з теплими оштукатуреними стінами, підлогою і дахом. Якщо планується спорудження приміщення з нуля, то рекомендується використовувати цеглу, шлакоблок, ракушняк, оскільки вони мають низьку теплопровідність. А ось від залізобетону краще відмовитися, тому що приміщення буде погано зберігати тепло.
Стеля та підлога. З метою підтримки сприятливого волого-температурного режиму в місці утримання свиней окрему увагу потрібно приділити стелі у приміщенні. Якщо воно не опалюється, максимальна висота стелі має бути 2,5 м. При цьому стелю бажано утеплити.
Підлога може бути бетонною, цегляною, дерев'яною, але тільки не жорсткою, щоб свині не травмували копита при пересуванні по ній. З настанням холодів на підлогу укладається підстилковий матеріал у вигляді соломи, тирси або стружки, які регулярно замінюються. Підлоги настеляються з ухилом в бік стічних лотків (3 см на 1 м довжини).
Верстати. Для верстатів обов'язково споруджуються міцні огорожі з цегли, металу або залізобетонних плит висотою 0,8 м для відлучених поросят, 1,0-1,1 м - для свиноматок і свиней на відгодівлі, 1,2-1,4 м для хряків. Вони можуть бути як суцільними, так і комбінованими - що складаються з суцільної і решітчастої частини. Ширина просвіту решіток у верстатах не повинна перевищувати 3-4 см для поросят або 10-12 см для інших груп свиней.