З огляду на затребуваність і високу вартість перепелиних яєць і м'яса на продовольчому ринку, професійне розведення перепелів є вельми прибутковим видом бізнесу в Україні. Його специфіка обумовлена особливостями птиці, на яких у зв'язку з цим варто зупинитися окремо.
Специфіка перепелівництва
Перепели є найдрібнішим різновидом сільськогосподарської птиці, самці якої мають меншу живу масу у порівнянні з самками. Внаслідок інтенсивного обміну речовин температура тіла у перепелів у середньому на 2 ° С вища, ніж у інших. А середньорічна вага виробленої перепелиною самкою яєчної маси у 20 разів перевершує живу масу птиці.
Вживання в їжу перепелиного м'яса з великим вмістом легкозасвоюваних білків, калію, фосфору, сірки має цілющий ефект.
Він полягає у нормалізації обміну речовин, зміцненні імунітету, поліпшенні циркуляції крові та інших позитивних змінах в організмі людини. Крім індивідуальної непереносимості, яка трапляється рідко, щодо м'яса перепелів відсутні будь-які протипоказання.
У перепелиних яйцях міститься більше вітамінів А, В1 і В2, а також мікроелементів (міді, заліза, кобальту) і лімітуючих амінокислот, ніж у курячих. На рахунок торгових процесів, важливим моментом є те, що перепелині яйця можуть зберігатися при кімнатній температурі тривалий період часу без випадків псування.
Усі перераховані характеристики роблять бізнес-ідею розведення перепелів дуже привабливою для підприємців.
Переваги та недоліки розведення перепелів на продаж
Як і будь-який вид діяльності, розведення перепелів має свої переваги і недоліки.
В наявностi
ПК 6-41.Финиш для перепелов, 5-6 недель
До переваг розведення перепелів і побудови на цьому бізнесу належать:

активне зростання птиці (завдяки інтенсивному обміну речовин);
висока продуктивність (до 2,5 кг яєчної маси на рік, що у 8 разів більше, ніж у курей-несучок);

низькі витрати (витрати обмежуються купівлею птиці чи яєць, корму для перепелів і нескладним обладнанням приміщення);

швидка окупність (ферма з поголів'ям 500 шт. окупається протягом 2-х років);

невеликий ступінь конкуренції (у деяких регіонах взагалі немає конкурентів, які розводять пернатих);

високий попит на продукцію (за рахунок поживної цінності м'яса та яєць).
Окрім того, що популярністю користується м'ясна і яєчна продукція, перепелячий послід також має своє застосування: він може слугувати сировиною для виготовлення органічних добрив.
В наявностi
ПК 3-8. Гроувер для перепелов, 4-6 недель
Недоліками бізнесу з розведення перепелів можна назвати такі:
-
коротка тривалість життя (11-12 місяців);
-
схильність птахів до хвороб (грип, пуллороз, сальмонельоз та ін.).
Через те, що вирощувати перепелині зграї виключно для виробництва яєць на продаж економічно невигідно, а яйця дорослих несучок вже непридатні для інкубації, експерти рекомендують кожні 8-9 місяців замінювати птахів у фермерському господарстві.
У результаті правильного догляду за поголів'ям перепелів вдається отримати збалансований за складом продукт з дієтичними і смаковими якостями, які анітрохи не поступаються кролятині чи курятині. Саме це і робить розведення перепелів перспективним напрямком бізнесу у нашій країні.