Якщо захотіти, можна без проблем знайти необхідну інформацію на тему вирощування бройлерів. Друковані або електронні довідники містять корисну інформацію про всі нюанси утримання та відгодівлі бройлерів, вимоги до облаштування приміщення та обладнання у ньому, інші ключові моменти.
Викладені досвідченими зоотехніками рекомендації допоможуть вам максимізувати показники продуктивності бройлерного стада і підвищити рентабельність цього виду бізнесу (або діяльності з вирощування тварин чи птиці для власних потреб). Керуючись на практиці неодноразово перевіреними порадами, вам вдасться уникнути деяких можливих помилок.
Вимоги до умов вирощування бройлерних курей
У процесі вирощування бройлерів важливим моментом для набору птахами живої маси є дотримання певних вимог. Так, зоотехніками встановлений перелік таких нормативів:
- Рекомендована щільність розміщення курчат становить 20-25 голів на 1 кв.м. Щільніше посадити їх можна на початковій стадії вирощування у клітках другого/третього ярусів.
- При жолобковому типі подачі корму фронт годування становить 2-2,5 см на голову, при організації харчування з круглої годівниці - 40-70 голів на годівницю.
- У разі установки ніпелів у клітках фронт напування - 10-12 голів на кожен з них. Або ж на 50 розміщених у клітці голів потрібна одна вакуумна напувалка. За наявності жолобкових напувалок на кожну голову відводиться 20 см.
- Вологість має бути у межах 50-70%. Прийнятна температура повітря у перші дні вирощування - 32-34 °С. Відповідно до того, як птахи дорослішають, і виділення особинами більшої кількості тепла температурний показник щодня знижують на 0,2 °С, і після 7-ми тижнів він становить 16-18 °С.
- Світловий день для курчат добового віку має тривати 23 год. Починаючи з 7-го дня тривалість світлового дня знижують у середньому до 16-20 год.
Кожен з п'яти пунктів важливий у технології вирощування бройлерних курей. Особливу увагу, на думку фахівців-зоотехніків, потрібно приділити створенню належних умов для птиці у перші 10 днів життя. Це пов'язано зі зміною інкубатора на пташник, коли незміцнілий організм курчат найбільш схильний до впливу зовнішніх факторів.