Свинарство стає все популярнішою сферою діяльності. І на те є свої причини – по-перше, отримання натурального м'яса і сала для всієї родини, а по-друге, можливість зробити з цього прибутковий бізнес.

Розведення свиней починається, звичайно ж, із купівлі молодняка ​​і створення необхідних умов для його утримання.

Вибираючи тварин, треба відштовхуватися від мети розведення (на м'ясо, сало або і те й інше), регіону і розмірів майбутнього господарства. Залежно від того, для чого ви хочете утримувати свиней, обирається порода, а вона у свою чергу впливає на вартість поросят.

Популярні породи свиней

На ринку існує велика кількість різновидів поросят. Вони розрізняються за такими характеристиками, як адаптація до кліматичних умов, імунітет, стійкість до стресів, скоростиглість, жива вага. Давайте розглянемо характеристики кращих з них.

В'єтнамська вислобрюха 

Ці поросята рано дозрівають. Уже в 4 місяці свиноматки досягають статевої зрілості і можуть давати потомство. Свині відрізняються сильним імунітетом і добре переносять як спеку, так і холодну погоду. Єдине, чого боїться ця порода – протяги. Дорослі свині досягають ваги 100-120 кг (самки) і 120-140 кг (самці). Свинина виходить ніжною і соковитою. Жировий прошарок при живій масі – до 35 мм.

 

Велика біла 

Біла порода свиней належить до м'ясо-сального напряму. Тварини відрізняються скоростиглістю: вже у віці одного року за сумлінного утримання і правильного годування вони важать приблизно 190-210 кг. Жива маса дорослих особин становить 280-370 кг (кнури) і 200-270 кг (свиноматки). Самки плодовиті, виношують 10-12 поросят, а іноді і більше.

 

Ландрас

Це велика порода. У свиней міцна статура, хороші м'ясні форми, а ще вони накопичують мало жиру. Кабани виростають до 2 метрів у довжину, обхват грудей у ​​них становить понад 1,5 метра. У свиноматок довжина тулуба невелика – до 1,6 метра, а обхват грудей – до 1,5 метра. Утримувати таких свиней дуже вигідно, тому багато фермерів вибирають саме цю породу серед беконних. За характеристиками м'яса і невеликою товщиною жиру вона перевершує інші види цієї категорії на 2-5%. Ще один плюс – прискорений синтез білка, що сприяє швидкому зростанню молодняка.

 

Дюрок

Свині цієї породи стійкі до стресів, скоростиглі і добре пристосовуються. Іноді вони використовуються як генетичний матеріал для отримання гібридів. Зовнішній вигляд цих парнокопитних досить характерний – у них міцна статура і великі розміри. Поросята за правильної відгодівлі здатні набрати живу масу до 100 кг за 170-180 днів. Витрати на годування становлять 3,7-3,8 кормових одиниць на 1 кг приросту ваги. Вихід м'яса у туші від 58 до 70%. Товщина сала над хребтом досягає 1,2-1,8 см. Ця порода дозволяє отримати м'ясо високої якості – мармурову свинину.

 

Угорська мангалиця

Ця порода свиней вважається середньою за вагою: свиноматка досягає 160-200 кг, кабан важить від 200 до 300 кг. А вага шестимісячного поросяти зазвичай становить майже 70 кг. Принциповою відмінністю тварин є дуже довга щетина, яка всупереч очікуваному дуже м'яка на дотик. Ця порода дає ніжне смачне м'ясо і сало у чистому вигляді. Незважаючи на жирність, мармуровий бекон містить відносно мало холестерину, а це означає, що він не такий шкідливий, як деякі інші сорти свинини.

 

Українська степова біла

Порода належить до універсального типу (м'ясо-сальна). Ці свині відмінно переносять холод, спеку і перепади температур, швидко засвоюють корми і відносно невибагливі у догляді. Кнури важать 300-350 кг, а самки - 230-260 кг.

 

Кількість м'яса у порід різна, але в середньому варіюється у межах 55-68%. М'ясне порося відрізняється від інших великою часткою м'яса у туші і тонким жировим прошарком (21-32%). Основна причина, чому м'ясні поросята такі популярні – вони швидко набирають вагу. Наприклад, 6-місячний хряк при правильному догляді буде важити приблизно 100 кг. До того ж, швидко зростає саме м'язова маса, тобто організм накопичує м'ясо, а не жир. Однак якщо такі породи тримати більше 7 місяців, вони будуть досить інтенсивно жирніти.

Обираючи поросят, варто звернути увагу на їхню рухливість, щоб купити здорових, жвавих свиней.

Чим керуватися при виборі поросят?

Щоб вибрати хороших поросят, потрібно для початку вирішити, для чого вони вам потрібні і що ви хочете отримати. Відштовхуючись від ваших побажань, можна вибирати породу. Наприклад, якщо ви плануєте розводити свиней на сало (до 55% від ваги туші) або жирне ніжне м'ясо, вибирайте такі породи як Миргородська, Угорська мангалиця, Українська степова, Велика чорна свиня, а якщо хочете отримати мармурову свинину, купіть Дюрок, В'єтнамську вислобрюху та ін.

 

Миргородська

 

Угорська мангалиця

 

Українська степова

 

Велика чорна свиня

 

Дюрок

 

В'єтнамська вислобрюха

Якщо вам необхідне м'ясо з мінімальною кількістю жиру, то обирайте такі породи як П'єтрен, Ландрас, Темворс, Естонська. У цих свиней сало тонке, а відсоток м'яса у туші досягає 68%.

 

П'єтрен/p>

 

Ландрас

 

Темворс

Також більшість фермерів віддають перевагу породам комбінованого напряму, у якому співвідношення м'яса і сала можна контролювати за допомогою правильного раціону харчування. Це можуть бути такі породи: Велика біла, Латвійська біла, Білоруська чорно-ряба, Брейтовська, Семиріченська, Північнокавказька і Сибірська північна порода.

 

Латвійська біла

 

Білоруська чорно-ряба

 

Брейтовська

 

Семиріченська

 

Північнокавказька

 

Сибірська північна

Порося якого віку краще купувати?

Фахівці рекомендують купувати молодняк у віці 2-2,5 місяців, так як у перші місяці життя вони отримують усі корисні речовини від молока матері.

На що звертати увагу, купуючи порося?

 


Тварини мають бути активними, з ритмічним диханням.

 


У поросяти повинна бути гладка щетина.

 


Очі мають бути блискучими і рухливими.

 


Слизова оболонка ротової порожнини і очі поросяти повинні мати рожевий відтінок.

 


Поросята повинні добре їсти, з апетитом.

 

 

Візуально визначити здатність поросяти до швидкого розвитку можна за:

 


великим тілом;

 


широкою спиною;

 


прямим профілем морди;

 


важкою головою;

 


правильно поставленими і сильними кінцівками.

 

 

Якою має бути вага здорового поросяти?

Добре розвинені поросята у віці 3-4 тижнів важать 5-7 кг, а у 7-8 тижнів їхня вага повинна становити 14-18 кг.

Скільки коштують поросята

На внутрішньому ринку в Україні вартість поросят м'ясної породи стартує від 500 грн. Але ціна свині залежить від декількох факторів – породи, віку і статі. Що старша свиня, то вона дорожча, оскільки у дорослих особин і вага більша. Дорогі також свиноматки, особливо якщо продаються з приплодом.

Вартість конкретної свині може варіюватися від 500 до 10 000 грн. Це насамперед стосується гібридних порід, яких вирощують для забою на бекон. Також відіграє велику роль у формуванні ціни такий фактор як вага свині.

Нижче наведена таблиця з зазначеними цінами на поросят різних порід у віці 2,5 місяців. Цей вік придатний для відгодівлі і продажу.

Порода

Вартість

В'єтнамські вислобрюхі свині

1000 грн

В'єтнамські свині

600 грн

Великі білі поросята

1000 грн

Ландрас

1500 грн

Дюрок

3500 грн

Угорська мангалиця

2000 грн

Гібрид Великої білої, Ландраса і Дюрока

1000 грн

 

Підвищеним попитом користуються кнури – свині м'ясо-сальної породи вагою 90-150 кг у віці 9-12 місяців. Їхня ціна починається з позначки у 8 000 гривень за умови правильного, повноцінного вигодовування.

Популярні також свиноматки, оскільки вони дають приплід, тим самим позбавляючи власника від постійної купівлі поросят.

Якщо ви маєте намір розводити свиней, після придбання молодняка треба подбати про якісне повноцінне харчування. Компанія «Feed&Life» пропонує натуральні збалансовані комбікорми і вітамінно-мінеральні добавки, які допоможуть виростити здорових свиней та отримати ніжний м'ясний продукт. Для замовлення продукції перейдіть в інтернет-магазин або зверніться до нас за телефоном.